zondag 7 maart 2010

WALNOTENOLIE


In dit deel van Frankrijk wordt de walnoot commercieel en privé hoog gewaardeerd.Notencake, noten in de salade en gewoon om te eten(al dan niet gekarameliseerd). Zo ook hier. Buurvrouw heeft drie prachtige bomen waarvan er één half op ons landje groeit. In oktober wordt er driftig naar gevallen noten gezocht die dan op zolder te drogen gelegd worden. Februari-maart is de tijd van pellen en persen. Wij hadden uiteindelijk 14 kg gepelde-droge noten goed voor 7 liter olie. Het pellen (met hamer en speciaal plankje) is een gezamelijke bezigheid met de buren (plus aanhang) en duurde drie volle dagen met een totaal opbrengst van 67 kg.

2 opmerkingen:

  1. Ik ben erg benieuwd naar het plankje, kunnen we daar een plaatje en uitleg van krijgen.

    Luc

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk. Wat voor soort noten hebben jullie daar in de tuin?

    BeantwoordenVerwijderen