In de molen van Vouthon wordt je uitgenodigd om zelf je olie te persen.
Dat zou je overigens niet lukken zonder de molenaar want het vraagt aardig wat kennis,
vaardigheid en kracht.
Maar het zelf meewerken geeft een enorme fijne sfeer
Hier is Dirk bezig de pulp die achter blijft na het persen te verpulveren.
Een warm klusje voor je handen want de pulp is dik 40 graden.
De pulp wordt over het algemeen gebruikt als veevoeder.
Deze foto is van 4 jaar terug, maar verteld het zelfde verhaal. Behalve dat het persen nu niet meer met de hand gebeurt (met elleboog olie zoals de Fransen dat noemen) maar met een elektrische pomp.
Het is niet warm in de molen maar
de geur van warme noten verwarmd in ieder geval de ziel
Net als 4 jaar terug was er ook deze keer weer een groep mensen die van alles mee had voor een (gedeelde) maaltijd.
Onder andere deze grote stukken rundvlees die gebakken werden in de "noten warm bak" waarin nog wat notenpulp was achter gebleven.
Meer dan verrukkelijk.
Alles overvloedig besprenkeld met zelf gemaakte noten wijn, pineau de Charente en lekkere wijn. Voor de liefhebbers een "eau de vie" toe.
Gelukkig weten we inmiddels een beetje hoe het daar gaat en hadden ook wij van alles mee; noten taart met een scheut eau de vie, noten brood, pruimenjam, kaas...
Één groot feest
Geen opmerkingen:
Een reactie posten